Als je net met je bedrijf begint, ben je bezig met startkapitaal, klantenwerving en een hele waslijst aan andere dingen. Het ontwerp van je logo is dan vaak nog even niet zo belangrijk. Veel ondernemers hebben in die vroege fase nog geen logo of gebruiken een willekeurige afbeelding ‘zodat er wat staat’.
Toch is een goed logo wel heel belangrijk. Je logo en bedrijfsnaam vormen samen het uithangbord voor je bedrijf. Met een goed logo dat er professioneel uitziet wek je vertrouwen bij je klanten. En dat zie je terug in meer verkopen.
Daarom hebben wij de belangrijkste tips en informatie over logo-ontwerp voor je verzameld. Wat maakt een goed logo? Wat is een huisstijl? En hoe kun je je eigen bedrijfslogo ontwerpen of voor je laten ontwerpen?
Je logo als onderdeel van je huisstijl
Sommige ondernemers vragen zich nu af: wat is een huisstijl en wat heeft dat met mij te maken? Een huisstijl, of zelfs een corporate design, kan meteen zo groot klinken. Het is de uitstraling van je bedrijf: de kleuren en lettertypes die je gebruikt, het ontwerp van je website, je briefpapier, je verpakkingsmateriaal, en nog veel meer. Kortom, alles wat mensen van je bedrijf zien, is onderdeel van je huisstijl.
En je logo is daar een centraal onderdeel van. Je logo staat overal: op je website, je reclamemateriaal, de belettering op je winkelruit, enzovoort. Het ontwerp van je logo bepaalt dus de herkenningswaarde van je bedrijf.
Waarom is een goed logo-ontwerp belangrijk voor je bedrijf?
Een goed logo geeft je bedrijf een professionele en betrouwbare uitstraling. Het maakt deel uit van je merk – net als je eigen domeinnaam. Met het juiste logo-ontwerp communiceer je naar je klanten dat je serieus bent over je bedrijf. Je bent net zo professioneel als een groot bedrijf, en zelfs als lokaal bedrijf kun je concurreren met grote spelers als Amazon.
Daarom is het zo belangrijk dat je niet zomaar een logo gebruikt. De indruk die je wekt met een slecht logo werkt door in hoe mensen je bedrijf zien. Geef je mensen een slecht gevoel met je stijl, dan kunnen ze zomaar doorklikken naar de website van je concurrent als die er professioneler uitziet.
Hoe is een logo opgebouwd?
Een logo is een ontwerpelement dat je bedrijf, project, organisatie of zelfs jezelf vertegenwoordigt. Het kan bestaan uit alleen een grafische elementen (beeldmerk), alleen letters (woordmerk), of beide (woord-beeldmerk). Hier zijn een paar voorbeelden:
Voorbeelden van beeldmerken
Met een beeldmerk is het logo-ontwerp zo duidelijk en herkenbaar dat iedereen het bijbehorende bedrijf onmiddellijk herkent. Het is niet nodig om het schriftelijk uit te leggen.
Het belangrijkste voorbeeld hiervan is Apple. De appel met een hap eruit is al sinds het begin het herkenningsteken van het bedrijf. Even bekend zijn de gouden bogen van McDonald’s of het tsjilpende vogeltje van Twitter.
Voorbeelden van woordmerken
Bij een woordmerk wordt de naam van het bedrijf zelf het ontwerp. Het gebruikte lettertype en het visuele ontwerp van de belettering zorgen voor de uitstraling. Een paar van de beroemdste woordmerken ter wereld zijn de elektronicagiganten Samsung en Sony.
Voorbeelden van woord-beeldmerken
In het logo-ontwerp van woord-beeldmerken werken het lettertype en het grafische element samen. Neem bijvoorbeeld IKEA, waar rond de bedrijfsnaam een gele ovaal en een blauwe rechthoek staan. Bij Nivea staat de naam in een blauwe cirkel.
Het lettertype en het grafisch element kunnen echter ook naast elkaar worden geplaatst. Het enige belangrijke is dat ze meestal samen worden gebruikt. Zoals bij Microsoft of de Duitse bank Sparkasse, bijvoorbeeld.
De 5 belangrijkste kenmerken van een goed logo ontwerp
De meesten van ons herkennen tientallen bedrijfslogo’s in één oogopslag. De logo’s die we herkennen hebben meestal een of meerdere van deze 5 kenmerken:
- Leesbaar: logo’s met te veel tekst, te veel verschillende kleuren of grafische elementen zijn op het eerste gezicht moeilijk te herkennen. Daarom gebruikt een goed logo-ontwerp weinig woorden of maar één symbool.
- Herkenbaar: Soms weten mensen je naam niet meer, maar kennen ze wel je logo en het gevoel dat ze van je logo kregen. Als mensen je logo in een advertentie of op je producten zien, herkennen ze je meteen.
- Tijdloos: Veel logo’s zien er na een paar jaar al verouderd uit. Daarom geven zelfs de bekendste merken hun logo’s af en toe een update. Daarbij blijven ze wel (bijna) altijd trouw aan hun huisstijl.
- Veelzijdig: Je logo moet je overal kunnen gebruiken. Het moet er dus zowel in kleur als in zwart-wit goed uit zien. En natuurlijk in staand of liggend formaat, en als een groot of klein pictogram.
- Passend: Spreekt je logo je doelgroep echt aan? Past het echt bij je bedrijf? Het gebeurt nog steeds dat bedrijven hun aanbod aanpassen, maar vergeten om ook hun logo opnieuw uit te vinden.
Ontwerp het logo waar je bedrijf mee opvalt.
5 dingen om te vermijden bij het ontwerpen van je logo
Sommige keuzes lijken aantrekkelijk tijdens het ontwerpen. Toch werken ze uiteindelijk niet in je voordeel.
- Overdrijven. Je eigen logo maken is een leuke en supercreatieve taak. Laat jezelf niet helemaal gaan. Als je logo te priegelig, te kleurrijk, of te veel van wat dan ook is, zal het uw klanten afschrikken. Wees dus vooral creatief, maar verlies je doel niet uit het zicht.
- Kopiëren. Inspiratie is prima. Kopiëren is een no-go. Je wilt tenslotte opvallen en je eigen stijl creëren. Als je een logo ziet dat je zou willen kopiëren, vraag je dan af wat je zo goed vindt en hoe je dat in je eigen logo-design kunt verwerken.
- Trends volgen. Je logo vertegenwoordigt je bedrijf, niet je bedrijf tijdens een bepaalde trend. Hou dus rekening met actuele ontwerptrends, maar zorg dat je logo wat universeler is. Goede logo’s zijn tijdloos. Ze zijn niet gebonden aan een hype.
- Letterlijk illustreren. Je hebt een café, dus er moet een koffiekopje in je logo. Toch? Nee dus. Wees creatief en neem niet alles letterlijk. Abstracte of gereduceerde grafische elementen kunnen ook perfect in je logo passen. Vaak geven die ook veel meer persoonlijkheid.
- Zelf alles beslissen. Je logo moet jou bevallen, maar het moet vooral je klanten bevallen. Vraag dus vrienden en familie naar hun mening. En vraag vooral mensen uit je doelgroep wat ze van je logo vinden. Begin met open vragen en werk dan naar de details toe.
De impact van kleuren in je logo-ontwerp
Voor de kleuren van je logo kijk je niet alleen naar wat je zelf mooi vindt. Kleuren hebben heel specifieke psychologische effecten. Ze roepen emoties op en daar kun je je voordeel mee doen. Een spoedcursus kleurenpsychologie:
- Rood: Rood staat voor liefde, passie en rode verkeerslichten. Met andere woorden, vooral voor dingen die ons prikkelen of opwinden. Deze emotionele spanning maakt logo’s in rood bijzonder expressief.
- Oranje: fris en speels voor sommigen, een waarschuwingssignaal voor anderen. Niet zo energiek als rood en niet zo vrolijk als geel. Oranje is moeilijk in een hokje te plaatsen en is daarom een goede keuze voor wie van de gebaande paden afwijkt. Nederlanders denken bij oranje ook snel aan voetbal en Koningsdag.
- Geel: Stralend als de zon, fris als een citroen. Geel staat voor een goed humeur en is daarom ideaal voor iedereen die er jong en dynamisch uit wil zien.
- Groen: Niets is zo biologisch, zo organisch en zo natuurlijk als groen. Maar, groen is ook de kleur van hoop en over het algemeen veelzijdig.
- Blauw: Blauw is kalmerend, edel en wekt vertrouwen. Blauw kan ook rustig en afstandelijk overkomen.
- Paars: Luxueus, creatief en mysterieus. Paars is een goede kleur voor hoogwaardige luxe producten, maar wordt ook sterk met spiritualiteit geassocieerd.
- Roze: Roze is het cliché van een meisjeskleur. Dat stereotype wankelt steeds meer en andere eigenschappen van roze worden zichtbaar. Roze (of magenta) is modern, jeugdig en energiek.
- Bruin: Deze kleur is ruw, aards en staat voor het buitenleven. Het is dan ook bijzonder populair in de outdoorsector. Of met producten die toch al dezelfde kleur hebben – zoals koffie of chocolade.
- Grijs: Grijs oogt onopvallend en elegant. Het is daarom geschikt voor logo’s die serieus en professioneel willen overkomen. Grijs kan een goede tegenhanger zijn om een accentkleur te laten stralen.
- Zwart: Klassiek, serieus en tijdloos. Zwart gaat altijd. Maar wees voorzichtig: bij te veel zwart hebben andere logo-kleuren moeite om op te vallen.
- Wit: Wit is neutraal, dus wordt het vaak gebruikt om andere kleuren te laten uitkomen. Of andere kleuren brengen het wit naar voren. Maar hoe dan ook, wit heeft altijd een andere kleur nodig om te werken.
Tip: Veel kleuren worden overal hetzelfde geïnterpreteerd. Toch zijn er ook uitzonderingen, bijvoorbeeld door cultuurverschillen. In Europa wordt wit vaak verbonden met onschuld en zuiverheid. In Oost-Azië staat die kleur vaak juist voor dood en rouw. Als je dus met je bedrijf de grens over wil, controleer dan hoe kleuren worden geïnterpreteerd door je lokale doelgroep.
Wat voor logo-bestanden heb je nodig?
Laten we je logo eens technisch bekijken. Als je je logo zelf ontwerpt (of als iemand anders het voor je doet), heb je uiteindelijk de juiste bestanden nodig om je logo overal te kunnen gebruiken.
- Een kleine en een grote versie als PNG-bestand met een transparante achtergrond.
- Een versie in kleur. Heb je veel kleuren in je logo, controleer dan ook of je logo nog herkenbaar is als in zwart-wit wordt geprint.
- Een witte versie voor donkere achtergronden.
- Een SVG-versie die je kunt schalen zonder kwaliteitsverlies.
- En als bonus: een versie met alleen een klein symbool of een initiaal. Dit is perfect als favicon voor uw website.
Tip: Gebruik PNG’s in plaats van JPG’s voor je logo. JPG-bestanden zijn goed voor foto’s, maar voor grafische bestanden zijn PNG’s beter. Bij een PNG blijven de contouren scherp, zelfs als je inzoomt. PNG ondersteunt ook transparante achtergronden. Lees meer over het optimaliseren van afbeeldingen voor je website.
Hoe groot moet je logo zijn?
Het aantal pixels dat je logo nodig heeft, verschilt per platform. Er is dus geen ideale beeldgrootte die overal perfect past. Er zijn wel richtlijnen waarmee het bijna altijd in een keer goed gaat.
Voor een favicon raden we bijvoorbeeld een formaat van 32 x 32 pixels aan. Daar kunnen alle browsers mee werken. Voor andere plekken op je website kan het heel erg verschillen. Je gebruikt je logo daar in wisselende context en wilt dus waarschijnlijk ook verschillende groottes. Voor een vierkant logo is dan 160 x 160 pixels een goed minimum. Voor een horizontaal logo kun je 250 x 150 pixels aanhouden.
Logo-formaten voor social media
- Profielfoto: 180 x 180 pixels
- Omslag: 820 x 312 pixels
- Link: 1200 x 628 pixels
- Profielfoto: 110 x 110 Pixel
- Thumbnail: 161 x 161 Pixel
- Vierkante post: 1080 x 1080 pixels
- Horizontale post: 1080 x 566 pixels
- Vertikale post: 1080 x 1350 pixels
- Stories: 1080 x 1920 pixels
- Profielfoto: 400 x 400 pixels
- Omslagfoto: 1500 x 500 pixels
- Tijdlijnfoto’s: 440 x 220 pixels tot 1024 x 512 pixels
Youtube
- Profielfoto: 800 x 800 Pixel
- Thumbnail: 1280 x 720 Pixel
- Kanaalfoto: 2560 x 1440 pixels
- Profielfoto: 400 x 400 Pixel
- Achtergrond: 1584 x 396 Pixel
Waar kun je je logo gebruiken?
Als je eenmaal een hip logo-ontwerp hebt, is het tijd om het met de wereld te delen! Bijvoorbeeld:
- Zet het op een opvallende plek op je homepagina of in je navigatie.
- Werk de profielfoto’s op je socialmedia-profielen bij.
- Gebruik het op je visitekaartjes, posters, marktkramen en winkelruiten, verpakkingsmateriaal, enz.
- Update je vermeldingen op verschillende online platformen (gaat heel snel met Bedrijfsvermeldingen).
- Gebruik het als watermerk in je foto’s en infographics.
- Zet het als favicon op je website.
- Maak het als download beschikbaar in je persmap.
- Gebruik het om een kleurenschema voor je website te maken. Jimdo raadt dan automatisch kleuren aan die aansluiten bij je logo.
Als vuistregel geldt: of het nu gaat om een flyer, advertentie of website, je logo mag maar één keer voorkomen. Zo heeft het de grootste impact. Als je je je logo steeds weer laat opduiken op website staat dat eerder onprofessioneel.
Ben je net met je bedrijf begonnen, dan is je logo een goede manier om op te vallen tussen gevestigde concurrenten. En zelfs als je bedrijf al een tijdje bestaat, kan je logo een update nodig hebben.
Wil je je logo zelf ontwerpen of laten ontwerpen?
Hoe kom je aan je logo? Ga je het zelf maken of wil je iemand anders aan het werk zetten? Beide methodes hebben voor- en nadelen om tegen elkaar af te wegen.
Logo ontwerp met Gimp, Illustrator en dergelijke
Als je zelf grafisch ontwerper bent of je wilt het gewoon eens proberen, dan zijn er veel beeldbewerkingsprogramma’s die je kunt gebruiken, zoals Gimp of Illustrator.
Heb je je programma gekozen, dan kun je alle kanten op. Alle kleuren, lettertypes, vormen en bewerkingen zijn beschikbaar. Je kunt ook alles zelf tekenen. Je hoeft alleen maar te kiezen wat je wilt gebruiken.
- Voordelen: als je al goed thuis bent in design en beeldbewerking, zijn er (bijna) geen grenzen aan je verbeelding. Veel hulpmiddelen zijn ook gratis of kun je tegen een kleine vergoeding gebruiken. De kosten blijven dus beperkt.
- Nadelen: Ben je geen grafisch ontwerper, dan moet je leren om het programma te gebruiken en om de juiste designkeuzes te maken. Je probeert dan in korte tijd te leren waar professionals jaren over doen. Het kan dus veel tijd kosten om zelf een professioneel uitziend logo te maken.
Logo ontwerpen met een Logo Creator
Een logo-maker is goedkoop en simpel te gebruiken. Geef je branche en de naam van uw bedrijf op en de tool stelt meteen passende lettertypes, kleuren en symbolen voor. Daar kun je meer spelen tot je tevreden bent. Dan download je je logo in verschillende bestandsformaten – geschikt voor je website, je social media, voor gekleurde en donkere achtergronden, enz.
- Voordelen: Goedkoop, snel en gemakkelijk. Een logo-maker is vooral een goede keuze als je je logo online wilt gebruiken of op klein drukwerk zoals een visitekaartje.
- Nadelen: De mogelijkheden zijn beperkt door de specificaties van de Logo Creator. Je krijgt ook geen hulp van een professionele ontwerper.
Ontwerp het logo waar je bedrijf mee opvalt.
Een opdracht voor je logo plaatsen op een ontwerpplatform
Via platforms als 99designs of DesignonClick vind je ontwerpers van over de hele wereld. Om te beginnen geef je op wat je zoekt en welke voorkeuren je hebt. Je krijgt dan voorstellen van verschillende ontwerpers en kunt contact opnemen met de ontwerper.
Dit proces kost meer tijd en is duurder. De prijzen variëren van enkele honderden tot een paar duizend euro. Het hangt allemaal af van de ontwerper die uiteindelijk je logo maakt.
- Voordelen: Je profiteert van de kennis en ervaring van een professionele ontwerper tegen een relatief lage prijs. Je krijgt ook alle bestanden die je nodig hebt.
- Nadelen: Er is heel veel keuze en heel veel verschil in kwaliteit. Toch kun je qua prijs nog steeds rekenen op enkele honderden euro’s.
Een ontwerper inhuren
Als je het budget hebt, is werken met een professionele ontwerper altijd de beste manier om een uniek logo-ontwerp te krijgen. De samenwerking duurt wat langer, maar dan heb je ook meerdere logo-varianten en alle bestandstypes die je nodig hebt.
Werken moet een ontwerper kan perfect zijn, maar door het hogere prijskaartje is het meestal vooral een optie voor wat grotere of gevestigde bedrijven die al precies weten wat ze willen.
- Voordelen: Je krijgt een complete en unieke huisstijl.
- Nadelen: De kosten. Investeer in een ontwerper als je zeker weet dat je je logo nog jaren wilt gebruiken. Daarnaast presenteren ontwerpers vaak een kleinere selectie in hun eigen stijl. Als je zelf nog niet weet wat je wilt, is het moeilijk om een ontwerper goede input te geven.
Het bedrijfslogo is een centraal punt in de huisstijl van elke zzp’er of kleine ondernemer. Heb je nog geen logo, dan is het tijd om je bedrijf een gezicht en een visuele huisstijl te geven. Onze Logo Creator kan het perfecte beginpunt zijn.