Videobellen met een groep was de ideale vervanging voor vergaderingen met je klanten. Live streamen bleek een goede manier om je producten te promoten en online wat geld te verdienen. Tijdens de coronacrisis waren videogesprekken ineens de enige optie. Nu is het zaak om wat je geleerd hebt niet verloren te laten gaan.
Met goede tools voor live streaming en videobellen is het voor veel ondernemers mogelijk om hun hele bedrijf te runnen vanuit de huiskamer. Je kunt met je werknemers overleggen, met klanten vergaderen en video blijven gebruiken om je van de concurrentie te onderscheiden.
Om video een blijvend onderdeel van je marketing te maken, heb je een video-tool nodig waar je mee vooruit kunt.
Wat is het beste programma voor live video streamen?
Je kunt een evenement live streamen voor iedereen die er niet bij kan zijn, colleges of lezingen geven of je offline lessen online door laten gaan. In dit artikel vergelijken we video streamingdiensten en helpen we je het juiste programma voor je bedrijf te kiezen.
Wat is video streaming en hoe werkt het?
Als ondernemer zijn er twee soorten video-communicatie om naar te kijken:
- Live streaming: als host maak je een eigen live video-uitzending met beeld en geluid voor je kijkers. Net als op TV!
- Video-bellen: een traditioneel telefoongesprek waarin alle deelnemers elkaar kunnen zien op hun computer of telefoon.
9 video streaming opties voor ondernemers
Beantwoord deze vragen voor je een video-programma kiest:
- Wil je dat klanten naar jou kijken in een live stream of juist dat ze meepraten in een videogesprek?
- Op hoeveel kijkers of deelnemers reken je?
- Wil je je video opnemen, zodat mensen hem later kunnen terugkijken?
- Wil je je video op andere platformen delen?
- Hoeveel budget heb je voor je video-programma?
Hier is onze vergelijking van 9 populaire video-diensten met advies hoe je voor je bedrijf de beste dienst kiest.
Tools voor alleen live streaming
1. Facebook Live
Facebook Live is Facebook’s ingebouwde live streaming tool. Je kunt jezelf met je laptop of telefoon filmen en je vrienden of volgers kunnen je live volgen. Dit is eenrichtingsverkeer: je volgers zien jou, maar jij ziet je volgers niet. Je kunt zo tot 1,5 uur live streamen.
Voordelen:
- Het is gratis!
- Werkt samen met Facebooks commentaar-functie, dus kijkers kunnen berichten achterlaten en op elkaar reageren tijdens je live-stream.
- Video blijven na afloop zichtbaar op je Facebook-pagina. Je kunt ze dus opnieuw delen en ook met advertenties verder promoten. Video’s van Facebook verwijderen is ook mogelijk.
- Je kunt streamen vanaf de Facebook-pagina voor je bedrijf. Zo blijven zakelijk en privé gescheiden.
Nadelen:
- Je hebt een zakelijke Facebook-pagina of een persoonlijk profiel nodig. Dat is niet in iedere branche gebruikelijk.
- Als je net begint op Facebook, kan het even duren voor je voldoende volgers hebt. Net als veel andere socialmediaplatformen, ziet Facebook graag dat bedrijven betalen om hun bijdrages aan meer mensen te laten zien. Zonder advertenties veel volgers krijgen is vaak moeilijk.
Geschikt voor:
Lokale bedrijven en ondernemers die al veel volgers op Facebook hebben. Facebook live is ideaal als je live streaming wilt proberen zonder kosten te maken.
2. Instagram Live
Net als op Facebook kun je ook op Instagram live streamen. Je kunt vanaf je telefoon een live stream starten van maximaal 1 uur. Je ziet je kijkers niet, maar ze kunnen wel commentaren schrijven. Zo kun je dus in je stream ook vragen direct beantwoorden.
Voordelen:
- Het is gratis!
- Volgers kunnen via de commentaren bijdrages leveren en reageren op je live stream.
- Die commentaren kun je ook uitzetten of filteren zodat specifieke woorden niet gedeeld kunnen worden.
- Je kunt in je Instagram statistieken kijken welke streams veel kijkers hadden. Zo plan je de beste tijden en onderwerpen voor je live streams.
Nadelen:
- Je hebt een Instagram account nodig. Nou is Instagram voor je bedrijf misschien sowieso een goed idee, maar als je nog geen volgers hebt, begin je met een klein publiek.
- Voor live streamen heb je de Instagram app op je telefoon nodig. Je kunt dus niet vanaf je computer streamen.
- Live video’s verdwijnen na 1 uur. Je kunt ze delen als Instagram story om ze 24 uur online te laten staan.
Geschikt voor:
Bedrijven die al actieve volgers op Instagram hebben. Perfect voor bedrijven met wellness-, fitness- of lifestyle-producten, zoals yoga-instructeurs of fitness coaches. Heb je mooie fysieke producten of een spannend productieproces, dan heb je ook perfect materiaal voor Instagram, bijvoorbeeld kledingmerken of goudsmeden.
Tip: Volg je klanten. Instagram werkt goed voor consumenten, visuele producten en lifestyle merken. Facebook past vaak beter voor lokale bedrijven. De meeste grote social media platformen hebben een optie om video te delen. Heb je er al veel volgers dan is live video op Twitter misschien goed om je doelgroep te bereiken.
3. YouTube
Waarschijnlijk de bekendste dienst voor online video. Sinds de eerste video in 2005 op YouTube online werd gezet is de dienst enorm gegroeid. Met YouTube Live kun je een live stream starten die je kijkers kunnen volgen. Zo kun je tot wel 8 uur live uitzenden, perfect dus om evenementen en congressen online bereikbaar te maken.
Voordelen:
- YouTube is een dienst van Google, maar werkt ook als een van de grootste zoekmachines voor video’s. Als je video’s op YouTube zet met een link naar je website in de beschrijving, helpt dat je online vindbaarheid.
- Optie om met advertenties geld te verdienen als je veel vaste kijkers hebt.
- Kijkers hebben geen account nodig om je streams te kunnen zien.
- Je kunt video’s ook privé maken en als link met een kleine groep delen.
- Je kunt YouTube video’s op je website laten zien.
Nadelen:
- Je hebt zelf een Google account nodig. Daarmee kun je een YouTube-kanaal openen en pas dan kun je live streamen.
- Als je net op YouTube begint, is je publiek nog klein. Meer vaste kijkers vinden heeft tijd nodig.
- Vanaf 100 abonnees zitten er kosten aan YouTube.
Geschikt voor:
Lange video’s die je met een groot publiek wilt delen, zoals live video van een evenement of congres. YouTube werkt het beste als je al abonnees en vaste kijkers op YouTube hebt, zodat je live stream een uitbreiding is. Privé delen is nuttig als je een specifieke groep wilt bereiken, zoals een schoolklas of een groep collega’s. In het ideale geval combineer je live video’s met een vooraf opgenomen filmpjes.
4. Twitch
Twitch is een live streaming dienst waarmee live streams kunt maken van jezelf of van een videogame terwijl je speelt. Een soort YouTube, maar dan live! De dienst werd steeds populairder onder gamers, maar intussen kijken er elke dag gemiddeld 30 miljoen mensen naar de meest uiteenlopende streams, van ambachten tot live vissen.
Voordelen
- Veel betrokken kijkers: je publiek kan tijdens de stream in de chat schrijven om de interactie aan te gaan met de streamer. Zo kun je als streamer live antwoord geven op vragen en commentaren van kijkers.
- Verschillende manieren om te verdienen aan je online streams (bijvoorbeeld met “Bits,” advertenties of sponsoring).
- Makkelijk om te linken naar je website, socialmediakanalen of crowdfunding pagina.
- Stream vanaf elk apparaat, zoals je telefoon, tablet of computer.
Nadelen
- Het kost veel tijd. Voor succes moet je eerst een publiek opbouwen, dan je streamtijd vergroten en meer abonnees verzamelen om voordelen te verdienen.
- Twitch neemt een deel van je omzet (bijv. 50% van je omzet uit abonnementen op het “Affiliate” level).
- Er is veel concurrentie en je moet er dus echt voor gaan.
Geschikt voor:
Mensen die regelmatig video’s willen delen, interactie met hun kijkers willen en graag voor de camera staan. Je kunt kijkers bijvoorbeeld laten zien hoe je live meubels bouwt of in je streams lessen aanbieden zodat kijkers iets nieuws leren.
Het publiek van Twitch is gegroeid en diverser geworden, maar je vindt er nog steeds vooral jonge kijkers (de meeste in de leeftijdsgroepen 13-17 en 18-34), die van gamen houden. Meer dan de helft is mannelijk.
Als je bedrijf iets met gamen te maken heeft of je product is op deze doelgroep gericht, dan kan Twitch een goede aanvulling zijn voor je marketingstrategie en je helpen om nieuwe klanten te bereiken.
Alleen videobellen
5. WhatsApp en WhatsApp Business
WhatsApp (en WhatsApp Business) is een berichtendienst waarmee je tekst en gesproken berichten kunt sturen, foto’s kunt delen en kunt videobellen met je telefoon. Dat hoeven we eigenlijk nauwelijks nog uit te leggen: volgens Statista gebruiken 12,1 miljoen Nederlanders WhatsApp.
Die populariteit komt deels omdat WhatsApp op alle telefoons werkt. Het maakt niet uit of je Android of iPhone gebruikt en met WhatsApp for Web kun je er ook op je computer mee aan de slag (zolang je telefoon in de buurt is). Met WhatsApp kun je videobellen met maximaal 8 mensen tegelijk.
Om WhatsApp te gebruiken heb je een smartphone en een telefoonnummer nodig. Je account is verbonden aan dat telefoonnummer en is dus maar met een telefoon tegelijk te gebruiken.
Voordelen:
- Het is gratis!
- Makkelijk en vertrouwd voor onderweg.
- Videobellen met 8 mensen.
Nadelen:
- Werkt alleen met je telefoon en is dus minder geschikt voor werkvergaderingen vanuit huis.
- Is (nog) niet door iedereen geaccepteerd als zakelijk communicatiemiddel.
- Om werk en privé te scheiden heb je er een aparte zakelijke telefoon voor nodig.
Geschikt voor:
Ondernemers met een zakelijke telefoon en een informele communicatie met hun klanten. Perfect om onderweg contact te houden.
Tools die live streaming en videobellen combineren
6. Google Meet
Google Meet begon als de betaalde versie van Google Hangouts, maar is nu beschikbaar voor iedereen met een Google-account. De dienst werkt naadloos samen met Google’s andere apps en biedt opties als beeldscherm delen, ondertiteling en opname.
Voordelen:
- Gratis tot 100 deelnemers met een tijdslimiet van 1 uur (de betaalde versie geeft je meer tijd en deelnemers).
- Synchroniseert automatisch met Google Agenda dus plannen is makkelijk.
- Direct in je telefoon of je browser te gebruiken (app is niet nodig).
Nadelen:
- Niet iedereen heeft een Google-account, al is het wel gratis om er een te maken.
- Je kunt niet inbellen via je telefoon, dus alle deelnemers hebben een internetverbinding nodig.
Geschikt voor:
Iedereen die al met Gmail, Google Drive of andere Google apps werkt en een veelzijdige, betrouwbare dienst voor video streaming zoekt voor online vergaderingen, lessen of coaching sessies op afstand. Als je veel vergaderingen met grote groepen hebt, kun je upgraden naar een betaalde Workspace om extra opties te gebruiken.
7. Zoom
Zoom is speciaal gebouwd voor videobellen met groepen. Functies als een gallery view waarbij je alle deelnemers ziet en een virtuele achtergrond maakten de tool leuker dan veel andere diensten. Natuurlijk ontbreken ook functies als scherm delen en chatten tijdens een gesprek niet.
Zoom is te gebruiken op je computer of mobiele apparaten. In de betaalde versie wordt de tijdslimiet van 40 minuten opgeheven en kun je Zoom-gesprekken live streamen zodat kijkers ze op YouTube kunnen volgen.
Voordelen:
- Onbeperkte gratis een op een gesprekken.
- Met een upgrade kun je videobellen met maximaal 1000 deelnemers in een gesprek.
- Handige optie om gesprekken op te nemen, zodat afwezige collega’s je vergaderingen kunnen terugkijken.
Nadelen:
- Je hebt de app en een account nodig. Dat is wel snel geregeld.
- Er is limiet van 40 minuten voor gesprekken in de gratis versie. Er zijn wel betaalbare opties als je voor je bedrijf met meer mensen wilt bellen.
Geschikt voor:
Ondernemers en kleine bedrijven die regelmatig videobellen of korte vergaderingen houden. Ook heel nuttig voor teams in verschillende tijdzones, omdat vergaderingen later terug te kijken zijn. Geef je online lessen dan is de betaalde versie een goede optie om je lessen online te geven. Je kunt Zoom ook inzetten om evenementen en congressen te streamen.
8. Discord
Discord is oorspronkelijk ontwikkeld als platform voor gamercommunities en is vergelijkbaar met Slack. Je kunt je eigen server opzetten met verschillende kanalen en gebruikersgroepen. Daar kun je dan chatberichten schrijven, bellen en videobellen. Per videogesprek kunnen maximaal 25 deelnemers meedoen en tot 50 kijkers kunnen een live stream volgen.
De meeste servers op Discord zijn nog voor gamers, maar de dienst krijgt steeds meer gebruikers uit andere branches. In maart 2020 verhoogde Discord het aantal kijkers voor live stream kijkers van 10 naar 50 om het platform bruikbaar te maken voor scholen, coaches en andere organisaties die online leren aanbieden.
Voordelen:
- Gratis videobellen en live streamen.
- Het is simpel om een server op te zetten, gebruikers uit te nodigen en verschillende kanalen op te zetten.
- Discord is gebouwd om op de achtergrond te werken, terwijl een gamer speelt. De dienst vraagt dus weinig van je computer en de kwaliteit bij videobellen is vaak beter dan bij andere diensten.
Nadelen:
- Discord is een sociaal platform en dus niet geschikt voor alle zakelijke gesprekken.
- Je hebt een account nodig.
- Discord is minder bekend. Je medewerkers en je klanten moeten er dus mee leren omgaan.
Geschikt voor:
Verschillende soorten onderwijs, non-profits en stichtingen die tegen lage kosten in contact moeten blijven. Discord is ook goed voor iedereen die regelmatig wil streamen voor een publiek tot 50 kijkers, bijvoorbeeld als personal trainer, yoga instructeur of schilderdocent.
9. Hoe zit het Skype en Microsoft Teams voor videobellen?
Als je aan videobellen denkt, is Skype vaak de eerste naam die opkomt, zeker als je er meteen bij was toen die dienst in 2003 begon. Hoewel nog steeds veel mensen Skype gebruiken, doen ze dat vooral om in contact te blijven met familie en vrienden. Microsoft heeft de dienst bijgewerkt, maar toch komt er steeds meer kritiek op de beveiliging en privacy-opties, de verouderde gebruikerservaring en verbindingskwaliteit. Met zoveel goede alternatieven voor Skype, kun je de dienst nog steeds gebruiken, maar je hebt waarschijnlijk betere opties.
In 2015 lanceerde Microsoft Skype for Business (oorspronkelijk “Lync”), maar in 2017 werd aangekondigd dat die dienst vervangen zou worden door de video-functie in Microsoft Teams. Vergelijkbaar met Google Drive is Teams Microsoft’s platform om online samen te werken.
Is Microsoft Teams goed voor ondernemers en kleine bedrijven?
Teams heeft functies die nuttig zijn voor elk bedrijf. Toch is de dienst vooral populair bij grotere organisaties. Iedereen kan Teams gratis proberen en toegang krijgen tot online chat en vergaderingen, videogesprekken, bestanden delen en de opties om Powerpoints, Word-documenten en Excel-spreadsheets online te bewerken en delen.