Ondernemen is meer dan alleen je producten of diensten verkopen. Klanten willen een band aangaan met de merken die ze kiezen. Ze willen niet alleen weten wat ze kopen, maar ook wie het verkoopt en waar dat merk voor staat.
Een merk opbouwen dat je waardes als ondernemer vertegenwoordigt is de eerste stap. Daarna begint de marketing van je merk: actief de aandacht van je potentiële klanten trekken.
Dit zijn de zeven belangrijkste stappen om je merk succesvol op te bouwen en je marketing online te starten.
Wil je meteen met de details aan de slag, dan vind je links naar uitvoerige artikelen bij iedere stap.
Je merk opbouwen
Stap 1: Creër je merkidentiteit
Waar staat je bedrijf voor? Wat vertegenwoordigt je merk? Voordat je begint te bouwen, is het belangrijk om deze vragen te beantwoorden.
Hoe je werkt, welke producten je maakt, wat voor werk je graag doet en natuurlijk je persoonlijke stijl… het komt allemaal samen in je merk. Het goede nieuws is dat je niet vanaf nul hoeft te beginnen.
Het proces van een merk opbouwen is simpelweg uitzoeken welke eigenschappen je al hebt en creatieve manieren bedenken om dat aan klanten te laten zien.
Je vindt uitgebreide uitleg hoe je je merkidentiteit vindt en in een design omzet in dit gedetailleerde artikel over het opbouwen van je merk.
Stap 2: Je bedrijfsnaam bedenken
Je naam is de essentie van je bedrijf. Die moet meteen het gevoel overbrengen dat je klanten krijgen als ze je product of dienst voor het eerst gebruiken of je team ontmoeten. Je bedrijfsnaam vertelt ook hoe je wilt dat je bedrijf gezien wordt.
Een goede naam verzinnen vraagt een beetje brainstorming en soms wat juridische research, maar het is ook een spannende, creatieve taak.
We helpen je daar graag bij. In deze handige uitleg lees je hoe je een goede bedrijfsnaam bedenkt waar je klanten meteen fan van zijn.
Stap 3: Ontwerp je logo
Je logo is het uithangbord voor je bedrijf. Je drukt er je merkidentiteit mee uit en bouwt vertrouwen voor je merk. Het is je tijd en moeite waard, want je logo komt op heel veel plekken in je marketing terug.
Maar hoe maak je een goed logo? Hoe breng je de kern van je merk over in een pakkend symbool? En heb je daar echt meteen een ontwerper voor nodig?
We hebben praktische tips verzameld in onze gids voor het ontwerpen van een logo.
Heb je wat inspiratie nodig? De gratis Logo Creator van Jimdo is een goede plek om te beginnen. Er is geen betere manier om je ontwerpproces op gang te krijgen dan je ideeën meteen proberen. En er staat een gedetailleerd stappenplan voor het ontwerpen van je logo voor je klaar.
Ontwerp het logo waar je bedrijf mee opvalt.
Beginnen met marketing voor je merk
Stap 4: Bouw een zakelijke website
Als je de basis voor je merk hebt, is het tijd om dat te laten zien op je eigen gepersonaliseerde website.
Je zakelijke website is de plek waar alles online samenkomt. Je kunt er een webshop van maken of een site voor je communicatie naar klanten en contacten. Dit is waar je je merk, je producten en diensten en het resultaat van al je harde werk laat zien. Je website presenteert je bedrijf in een aantrekkelijk design en geeft je klanten alle informatie die ze nodig hebben.
Er zijn goede redenen waarom iedere ondernemer een website nodig heeft. We hebben hier tips en advies verzameld om je eigen website uniek te maken.
Stap 5: Stel een perskit samen
Artikel in de pers en reviews zijn een hele goede manier om aandacht te krijgen en vertrouwen bij klanten op te bouwen. Daarom is het nuttig om al je marketing materialen klaar te hebben staan als een journalist met een strikte deadline contact opneemt.
In een perskit zet je je belangrijke informatie en de missie van je bedrijf (plus je logo en andere foto’s of visuele ondersteuning die je op wilt nemen). Dat doe je niet alleen voor journalisten. Het is ook een heel handige verzameling als je contact hebt met investoren, partners, bloggers of social media influencers.
Deze voorbeelden van professionele perskits helpen je kiezen wat je in je perskit zet.
Stap 6: Zet je bedrijf op de kaart met Bedrijfsvermeldingen
Om zoveel mogelijk klanten te bereiken is een mooie zakelijke website nog niet voldoende. Als mensen je bedrijf of je producten online zoeken, moeten ze goede informatie vinden.
Veel klanten noemen verouderde informatie als een van de grootste ergernissen als het om kleine bedrijven gaat. Daar kunnen Bedrijfsvermeldingen bij helpen. Update je informatie één keer en Bedrijfsvermeldingen zorgt dat al je wijzigingen, van je openingstijden tot je adres, worden bijgewerkt op verschillende online platformen. Lees meer over het opzetten van Bedrijfsvermeldingen en hoe ze de marketing voor je bedrijf kunnen ondersteunen.
Stap 7: Maak je website vindbaar voor Google
Online goed zichtbaar zijn is een basisvoorwaarde om nieuwe klanten aan te trekken en je bedrijf op te bouwen. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) helpt je website om hoger in Google te komen. Zo zien meer mensen je website als ze zoeken naar onderwerpen die jij behandelt.
Je website optimaliseren voor de zoekmachine kost minder tijd dan je denkt. Een paar kleine veranderingen kunnen al een groot effect hebben in de zichtbaarheid bij je doelgroep. En met sterke SEO hoef je minder uit te geven aan traditionele advertenties.
Het kan helpen om een gebied tegelijk aan te pakken. Ben je nog een beginner, dan helpen we je op weg met ons basisartikel Wat is SEO? Heb je al wat meer kennis, dan kun je met dit artikel het beeldmateriaal op je website optimaliseren.
–
Wil je meer lezen? Deze lijst geeft een overzicht van belangrijke stappen om je marketing als ondernemer op te starten. Voor meer artikelen over websites en ondernemen, of gewoon wat inspiratie, lees de nieuwste artikelen in ons blog.