Of het nu voor een hobby, een sociaal evenement of een geweldig bedrijfsidee is, iedereen die een website bouwt krijgt vroeg of laat te maken met het thema auteursrecht. Foto’s, tekst, video en muziek worden meestal beschermd door het auteursrecht. Maar zonder deze extra’s zou een website behoorlijk saai zijn.
Maar wat is auteursrecht eigenlijk? Voor wie is het? En waar moet je op letten bij inhoud die wordt beschermd door het auteursrecht? Als het je een beetje duizelt, geen zorgen! In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en geven we je een overzicht van de belangrijkste dingen om op te letten in onze checklist.
Laten we bij het begin beginnen: de definitie van auteursrecht.
Wat is auteursrecht?
Juridisch gezien regelt het auteursrecht of en hoe inhoud van derden gebruikt mag worden. De volgende producten vallen onder de auteurswet:
- Afbeeldingen, bijvoorbeeld professionele foto’s
- Video’s, bijvoorbeeld films of korte films
- Geciteerde tekst en programmeertaal
- Muziek, bijvoorbeeld liedjes en composities
Heb je dus geen eigen afbeeldingen, tekst, video’s of muziek om op je website te zetten, dan moet je controleren of het materiaal dat je wilt gebruiken auteursrechtelijk beschermd is. Afhankelijk van de wetgeving in het land waar je woont en of je winst gemaakt hebt met het materiaal (bijvoorbeeld doordat je het zakelijk gebruikt hebt), kan schending van het auteursrecht leiden tot een waarschuwing, een boete of juridische stappen.
De rechten van de auteur
Het auteursrecht, ook wel copyright genoemd, beschermt de belangen van de auteur. De twee belangrijkste daar van zijn financiële compensatie en controle over de verspreiding van zijn werk. De huidige regelgeving garandeert de bescherming van intellectueel eigendom. De auteur kan bijvoorbeeld bepalen dat foto’s of video’s slechts voor één jaar gebruikt kunnen worden, of uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden.
Maar wat betekent dat dan precies? Stel, je wilt je website opfleuren met professionele foto’s, maar je hebt zelf geen goede foto’s beschikbaar. Waar kun je dan foto’s vandaan halen zonder te stelen? Serieuze stockfotoaanbieders als Unsplash of Shutterstock zijn in zo’n situatie ideaal. Zij garanderen namelijk dat de beeldrechten volledig duidelijk zijn. Bekijk altijd voor elke afbeelding welke licentie hij heeft. Gratis foto’s hebben vaak een Creative Commons-licentie.
Als je je website of webshop met Jimdo bouwt, krijg je je eigen ingebouwde afbeeldingenbibliotheek. Die zit boordevol met rechtenvrije afbeeldingen die special zijn afgestemd op jouw branche. Deze foto’s kun je zo op je website gebruiken, 100% gratis.
Breng je bedrijf online. Met Jimdo.
Rechtenvrije afbeeldingen, video’s en muziek
Ben je op zoek naar rechtenvrije afbeeldingen, muziek, tekst of video’s voor je website, dan kom je al snel terecht bij databases of rechtenvrije foto’s. Maar wat betekent ‘rechtenvrij’ in deze context? Rechtenvrije afbeeldingen zijn namelijk niet altijd gratis.
In veel gevallen betekent ‘rechtenvrij’ dat je een eenmalige standaard licentie moet kopen. Daarna zijn er geen terugkerende kosten. Check dus voor je een foto gebruikt altijd de voorwaarden om te kijken aan welke voorwaarden je moet voldoen. Zo voorkom je dat je per ongeluk het auteursrecht schendt.
Wat gebeurt er bij schending van het auteursrecht?
Het gebruiken van materiaal zonder toestemming van de auteur is een schending van het auteursrecht. Advocatenkantoren kunnen namens de rechthebbenden waarschuwingen en aanmaningen sturen om een schadevergoeding te eisen of je te vragen het materiaal van je site te verwijderen. Schend je de auteursrechten van iemand anders, dan kan het zijn dat je kosten moet betalen zoals:
- Schadevergoeding
- Waarschuwingskosten
- Juridische kosten
- Taxatiekosten
Krijg je een waarschuwing, negeer deze dan nooit. Tenslotte kan degene die de waarschuwing stuurt het bij het verkeerde eind hebben, of een te hoog bedrag vorderen. Schending van auteursrecht kan bovendien civiel- en strafrechtelijke gevolgen hebben. Neem het dus zeker serieus. Check voor de zekerheid altijd de gebruiksvoorwaarden en eventuele beperkingen voordat je content van anderen gebruikt.
Verschillen tussen persoonlijke en commerciële websites
Je vraagt je misschien af of er een verschil zit tussen auteursrecht voor persoonlijke en commerciële websites. Over het algemeen geldt dat inhoud niet meer privé is zodra de website online gepubliceerd is. Het gebruik van externe bronnen op je persoonlijke website zou dus juridische gevolgen kunnen hebben omdat alleen de auteur of de rechthebbende mag beslissen wat er met het materiaal gebeurt.
Veel gestelde vragen over auteursrecht
Wees voorzichtig als je afbeeldingen, muziek en video’s van externe bronnen gebruikt. Op het eerste gezicht is het namelijk helemaal niet zo makkelijk om te zien of iets beschermd wordt door het auteursrecht. Dus als je overweegt je eigen website of webshop te bouwen, ga dan op zoek naar de licentievoorwaarden voor foto’s, video’s en geluidsfragmenten die je niet zelf gemaakt hebt. Blijf lezen voor antwoorden op de belangrijkste vragen over auteursrecht.
Auteursrecht of copyright is een verzameling wettelijke bepalingen voor de bescherming van intellectueel eigendom. Het zorgt er onder andere voor dat de maker van een werk gecompenseerd wordt wanneer het werk gebruikt wordt.
Auteursrecht beschermt een werk van intellectuele creatie. Als een werk aan dit vereiste voldoet, dan wordt het automatisch beschermd door het auteursrecht. Intellectuele creaties zijn bijvoorbeeld afbeeldingen, video’s, teksten of muziek.
Het auteursrecht beschermt de auteur van een werk. De auteur kan bijvoorbeeld zijn: een journalist, componist, fotograaf, of regisseur. Het auteursrecht vervalt meestal 70 jaar na de dood van de auteur.
Rechtenvrije inhoud kan meestal vrij gebruikt worden. Soms zijn er wel beperkingen voor commercieel gebruik, het bewerken van het werk, of ben je verplicht de naam van de auteur te noemen als je het gebruikt.
Als een werk gemaakt wordt, is het automatisch auteursrechtelijk beschermd. Het hoeft niet geregistreerd te worden. De wet beschermt de belangen van de auteur, zoals financiële compensatie en controle over de verspreiding van het werk.
Je kunt een kopie maken van een door de auteurswet beschermd werk als het alleen voor privégebruik is. Hetzelfde geldt meestal voor gebruik in de kerk of op school.
Iedereen die een werk creëert via eigen intellectuele prestaties. Typische auteurs zijn schrijvers, componisten, fotografen, filmmakers, programmeurs en kunstenaars.
Auteursrecht geldt vanaf het moment dat een werk gemaakt wordt en vervalt meestal 70 jaar na de dood van de auteur. Het werk moet een creatieve, persoonlijke prestatie zijn om als auteursrechtelijk beschermd te worden beschouwd.
Copyright checklist voor je website
Sta he op het punt je website of webshop te lanceren? Doe dan voor de zekerheid een copyright check.
- Afbeeldingen, muziek en video’s: is de inhoud rechtenvrije en kun je het vrij online delen? Check de gebruiksvoorwaarden om en zoek uit onder welke omstandigheden je de media kunt delen. Het kan zijn dat je de bron moet vermelden of een eenmalige licentie moet kopen.
- Foto’s van mensen: Wil je foto’s van mensen publiceren, dan heb je daarvoor hun toestemming nodig. Wil je foto’s van kinderen gebruiken, dan moet je toestemming vragen aan hun ouders of verzorgers.
- Logo’s van merken: Het is raadzaam om ook voor het gebruik van logo’s toestemming te vragen van de eigenaar. Als het alleen voor een productbeschrijving is, kun je de merknaam gebruiken zonder logo.
- Kaarten: Kaarten kun je gebruiken als je de bron vermeldt en toestemming van de maker van de kaart hebt om hem te gebruiken. Links naar Google Maps zijn geen probleem als je bezoekers informeert over het gebruik van de cookies.
Jimdo’s Juridische tekstgenerator
Copyright check gedaan? Alle inhoud van anderen op je website voorzien van een licentie en bronvermelding? Top! Wat dacht je nu van AVG-conforme juridische teksten? Naast auteursrechten zijn er namelijk nog andere juridische dingen om rekening mee te houden als je je website of webshop bouwt.
Als je Jimdo gebruikt en in de EU woont, dan kun je waterdichte teksten, zoals je impressum, algemene voorwaarden, retourbeleid en privacyverklaring automatisch genereren met onze
Alle teksten die gemaakt worden met Jimdo’s Juridische tekstgenerator vallen onder de Garantie van Trusted Shops, zodat je je nooit meer druk hoeft te maken over je juridische teksten. Dankzij de praktische bescherming hoef je geen zorgen te hebben over hoge advocatenkosten. Daarnaast krijg je automatische updates als de wetgeving verandert. Hier vind je de websitepakketten en webshoppakketten waarin AVG-conforme juridische teksten opgenomen zijn.